joi, 26 martie 2009

Sinteza Zilei - Picioarele lui Boc



Recunoasteti picioarele din imagine...Hai ca nu e greu deloc, deja stie toata lumea pantofiorii doamnei Kovesi si balerinii primului-ministru, Emil Boc. De la asta a pornit intreaga discutie din seara asta, de la Sinteza Zilei.


Cine ne-a incantat? Pai sa fie Mugur Ciuvica, laptopistul Stan, Ciutacu si, bineinteles, Gadea. Daca s-a intamplat cumva si ati citit articolul de aseara, deja stiti ca primul-ministru al Romaniei a intervenit in emisiunea de pe Antena 3 si a explicat ca statul sau pe varfuri se datora doar oboselii de la momentul pozei, iara nu vreunui complex. Trecand peste faptul ca cei prezenti in studio au purtat o discutie oarecum normala cu Boc, de asemenea netinand cont de faptul ca "balerinul" din Guvern chiar parea destul de amuzant, la nivel primar macar, voi discuta doar despre reactia invitatilor de aseara, continuata astazi la un alt nivel. Ei bine, dupa ce convorbirea s-a incheiat, toti cei cinci-sase oameni din emisiune au inceput critica la adresa omului cu care tocmai avusesera o discutie, in care nu prea am auzit acelasi tip de discurs, aceeasi efervescenta critica. Ok, ma doare in acelasi loc de Boc, de Basescu, de orice om asa-zis politic, dar nu inteleg cum poti sa vii intr-o emisiune, sa faci misto cam de neam prost de un om si de complexele lui (imaginare sau nu) , iar apoi sa te arati pur si simplu ofuscat ca respectivul si-a permis sa te critice la randu-i. Ca Boc n-a intervenit in timpul emisiunilor despre imprumutul de la FMI, ca Boc n-a intervenit in timpul emisiunilor despre criza economica, asta e o treaba. Nu-i ok, dar ma rog, aveti vreo asteptare in legatura cu oamenii "politici"? Dar poate ca aveti sperante in legatura cu alte lucruri, cum ar fi vreo emisiune tv. Hmm, e bine sa ai sperante, dar s-ar putea sa-ti fie inselate cateodata.

Dar stiti ce mi se pare amuzant? Ca un subiect atat de tampit, atat de lipsit de importanta naste atatea dezbateri, atatea pasiuni fara sens. Si ce e si mai amuzant decat asta, e ca nu suntem intr-o perioada din aia in care nu se intampla nimic, ar cam fi destule subiecte de care se poate vorbi intr-o emisiune pretins serioasa, asa cum e Sinteza Zilei. Dar na, oamenii se leaga de diverse subiecte care n-au legatura cu Basescu, facand in asa fel incat sa se ajunga cumva la presedinte. Cum ar putea ei rata iesirea lui Boc fara sa mai bage un titlu de genul "Demisioneaza Basescu?" De nenumarate ori am mai vorbit despre asta si ma miram cata pasiune nestavilita, cata energie consumata, cate vorbe rostite, cat aer consumat in incercarea de a mai bate un cui in sicriul dusmanului de moarte. Sa dea naiba, m-am plictisit eu, care doar ma uit, am inteles despre cine este vorba, am inteles ce vor sa transmita oamenii in emisiune, am inteles ca nu-l suporta si ca demonstreaza acest lucru absolut corect. Dar inca o data spun, sa dea naiba, m-am plictisit. Chiar Basescu e in tot si-n toate? Chiar Basescu e in spatele a tot ce misca in tara asta? Chiar stie Basescu tot ce se intampla? Chiar imi asculta Basescu telefonul? Chiar stie Basescu de lenea care m-a apucat brusc in dupa-amiaza asta? Chiar stie Basescu de banii aia pe care trebuie sa mi-i dea un prieten? Hmm, nu prea cred. Mai da-l incolo, ca n-are de unde sa stie. Acum sincer sa fiu, nici nu cred ca-l intereseaza persoana mea, desi sunt convins ca daca ar vrea, ar afla toate chestiile astea. Asa, si? Pot eu sa fac ceva? Hmm, cred ca nu. Dar sunt informat, iar asta e de bine. Ma rog, sunt informat in mod obsesiv, ma simt cam ca atunci cand ma abordeaza de nenumarate ori baietii aia cu Biblia in mana, pe strada, incercand sa ma salveze de iadul spre care ma indrept. Bun, mi-ati spus o data, de doua ori, eu sunt un idiot notoriu si nu mi-am revizuit viata, dar mai lasati-ma naibii in pace. O sa spuneti probabil ca puterea e la mine, telecomanda e langa mine si ca pot decide in orice moment sa schimb. Mda, uitati-va voi la Nikita si la Sexy Braileanca...Plus ca am cam vazut majoritatea documentarelor de pe Travel&Living, Discovery sau National Geographic.

Revenind la risipa de energie care se face in emisiunea asta, exemplul cel mai bune e musiu Stan. Acum inteleg eu de ce omul nu vine in fiecare seara, voi ati vazut cat vorbeste si cate materiale ne prezinta? Pai voi realizati cat se documenteaza, cat rascoleste netul, cate fisiere audio sau video salveaza el pe hard? Daca ar fi sa imi imaginez o zi din viata lui Stan, mai precis o zi in care participa la Sinteza Zilei, cred ca incepe undeva de dimineata, la un matinal 5-6, cu o cafea pe care o bea in fata laptopului, verificand filmuletele lasate la descarcat inca din seara anterioara. Daca toate sunt ok, le pune intr-o ordine stricta, pe foldere, impreuna cu ceva documente care sprijina fiecare film. Documentele evident ca sunt luate numai de pe site-uri terminate in .edu. Apoi urmeaza citirea fiecarui dintre aceste documente, insotita de sublinierea pasajelor importante, care merita a fi citite cu vocea aceea caracteristica, acuto-nevrozata. Pe la pranz e posibil sa se vada cu Gadea, pentru a stabili o linie a emisiunii din seara respectiva, poate beau o cafea sau mananca ceva, o shaorma sau fornetti. Dupa, merita si el un pui de somn, o binemeritata liniste inainte de Sinteza Zilei. Si iata ca vine seara, moment in care Stan intra in sediul Antenei, se saluta cu cativa cunoscuti, hahaie 2-3 minute cu Mircea Badea, venit si el pentru emisiunea proprie. Gadea ii face semne disperate ca incepe in 5 minute, sa vina sa-si puna laptopul la incarcat ca iar ne facem de ras, la care Stan ii baga un hahait isteric si-l linisteste scurt, din poignee. In cele din urma, cu numai 1 minut inainte de intrarea in direct, Stan ia un loc pe scaun, mai face un pic de misto de Gadea, precum si de fata lui Ciutacu, iar apoi deschide laptopul. In loc de binecunoscutul cantecel Windows, laptopul domnului Stan are la deschidere un discurs al lui Obama, tinut in fata alegatorilor din Connecticut, discurs ce demonstreaza clar ca Basescu e un tiran corupt. Un ultim aranjat al frezei si domnul Stan este gata, gata de show. Este un showman si o stie. Toti i-au spus ca are un succes nemaipomenit si el n-are nici un motiv sa nu-i creada. Te iubim, Stan!

Si totusi, de unde plecasem? Boc statea pe varfuri la o poza oficiala... A, da, cui naibii ii pasa?