joi, 12 martie 2009

06 Octombrie 2008 - Colegul nostru



Atilla avea impresia ca prietena sa il insala cu cel cu care imparteau apartamentul. Ernest a plecat pe urmele suspectei. Prietena sa il insela cu cel cu care imparteau apartamentul. Gata cronica emisiunii din seara asta. Ar fi frumos, nu? Dar unde-i amuzamentul nostru in cazul asta?

La cat de scurta a fost urmarirea fetei, cam atat ar fi de ajuns, dar confruntarea…Delicios de-a dreptul. Unde e dragostea care i-a adus impreuna pe doi oameni? Unde sunt clipele frumoase pe care le-au petrecut cei doi? Se risipesc atat de usor si in locul lor apar cuvinte asa frumoase. “Iubito” e inlocuit de “Fa”, “te iubesc” se transforma in “Iti rup picioarele”, “Gogosica mea iubita” ajunge sa se auda “Zdreanta ordinara”. Oof, copii, copii…


Atilla s-a intalnit cu prietena si cu prietenul, iar astfel a aparut triunghiul. Numai ca triunghiul asta, spre deosebire de cele din geometria de clasa a saptea, e e-a dreptul contondent. Baiatul, indreptatit de-a dreptul, a inceput dialogul cu cei doi amanti asa cum este recomandat de Manualul audientei maxime: cu bataia. Pai spuneti si voi, cum sa procedezi cand afli ca, in timp ce tu muncesti 12 ore pe zi, iubita se cupleaza cu un prieten bun al tau? Spre care sa te indrepti in primul rand? Ea este vinovata, dar este femeie, ce sa ceri de la ea; in schimb el, parca ai mai multe pretentii de la un prieten bun, macar cat sa nu iti fure iubita. In fine, complexitatea comportamentului uman nu poate fi tagaduita. Dar nici cuvintele frumoase si pumnii aplicati de incornorat nu pot fi lasate de-o parte.


Ce mi-a placut la Atti a fost ca a asociat instant imaginea prietenei sale cu imaginea masinii concurentului sau in ale amorului. Astfel, citez din victima triunghiului: “mi-ai f…t femeia, iti f.t masina”. Ce sa spun, omul a pus punctul pe o, femei in mod sigur mai gasesti, dar masina…Se stie importanta pe care orice barbat serios o acorda masinii sale astfel ca, desi la prima vedere amenintarea pare amuzanta, la o privire atenta isi dovedeste logica. Pana la urma, schimbul este echitabil si este enuntat perfect in fraza de mai sus de catre invitatul lui Ernest. Acum stau si ma intreb si eu, ca o femeie simpla ce ma aflu: cu femeia inteleg cum se desfasoara ostilitatile, dar cu masina? Cum poti echivala activitatile desfasurate cu o femeie in cazul unei masini? Ce sa-i faci oare, de unde sa incepi? Oare cu o masina trebuie preludiu si daca da, cam cat ar trebui sa dureze? Oare masinii ii place sa-i soptesti vorbe dulci in…fereastra? Si daca trebuie s-o mangai, pe unde i-ar placea ei? Pe volan ar fi bine? Poate si pe schimbator un pic, nu trebuie sa fii egoist, conteaza si placerea ei, nu numai a ta, macho man ce esti. Si la final, cand vine clipa cea mai placuta, cum se manifesta masina? Cam pe la ce turatie ajunge motorul? In fine, hai sa depasim momentul si sa revenim la Tradati in dragoste.


Dupa ce oamenii s-au certat in legea lor si in vazul tuturor trecatorilor, iubita si cu prietenul au plecat, lasandu-l pe inselat cu Ernest, injurand in continuare automobilul. E clar ca momentul nu e unul dintre cele mai fericite din viata omului, dar mi se pare frumos sa te ridici totusi la inaltimea clipei. Adica e clar ca atunci cand Ernest te suna si-ti spune ca are un raspuns in ceea ce priveste relatia ta, lucrurile sunt evidente, individul pe care il credeai jumatatea ta danseaza in alta parte. Si daca tot urmeaza sa apari la televizor, chiar si pe Prima, atunci ai bunul simt sa-ti pregatesti un discurs memorabil, chiar un scenariu care sa te scoata in evidenta si sa arate clar omenirii intregi ca tu esti ala bun, curat, inocent si ca celalalt este un om de nimic, o vipera cu chip uman, un sarpe veninos. Dar toti amatorii apar la emisiuni fara un plan clar, crezand, bietii de ei, ca doar inspiratia de moment ii va salva. Ei bine, asta nu se intampla si noi, telespecatorii nemilosi, radem in egala masura de toti combatantii. Pentru ca e de ras, da?


Si de final, asa, as vrea sa-l intreb pe Atti daca a mai sunat-o a doua zi pe masina prietenului sau ca s-o scoata la o cafea. Cum, individa n-a raspuns la telefon? Se mutase in alta parte numai ca sa nu mai dea ochii cu sarmanul baiat? Slab, Atti, slab…

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu