joi, 12 martie 2009

16 Octombrie 2008 - Un fleac, l-au saltat



L-au saltat baietii de la DNA pe Piturca…Mare lucru. Va spun absolut sincer, ma intereseaza atat de putin subiectul incat am fost tentat sa ma uit la documentarul despre gandaci, pe National Geographic. Dar pe baietii de la Sinteza Zilei se pare ca ii pasioneaza foarte mult astfel ca au avut si invitati in seara asta, pe Mitica Dragomir, pe Mircea Badea si pe Victor Ciutacu. Din pacate a lipsit domnul Cristoiu, zic eu ca l-o fi luat somnul pe canapea si n-a mai ajuns.


Hai sa va spun pe scurt despre ce a fost vorba. Antrenorul echipei nationale de fotbal a semnat, in calitate de martor, pe un asa zis precontract incheiat de Gigi Becali cu un individ de la care ar fi vrut sa cumpere un teren. Stie toata lumea ca asta e doar o justificare ieftina, banii erau destinati premierii echipei Universitatea Cluj in cazul in care ar fi incurcat-o pe CFR Cluj. Subiect vechi de altfel, dar la care se pare ca procurorii inca mai sapa. Pe langa faptul ca probele cam lipsesc de la dosar, cazul in sine este destul de penibil, nu-mi aduc aminte ca statul roman sa fi intervenit pe vremea cand blaturile in fotbal erau la ordinea zilei. Nu intram prea mult in amanunte, v-am spus ca subiectul ma lasa rece, oricum nu se va intampla nimic, e doar un scandal mediatic fara finalitate, ca de altfel orice altul pana acum.


Insa foarte interesante au fost reactiile celor prezenti in studio, fiecare avand un rol bine definit, involuntar bineinteles. Despre Mitica Dragomir ce sa mai spun, personajul este bine cunoscut, ce m-a amuzat cel mai mult la aceasta emisiune este abilitatea sa, dovedita de-a lungul timpului, de a-si apara gainariile cu ajutorul legii. Ce sa spun, este exact acel personaj dubios, care intreaga viata a evoluat pe linia dintre legalitate si frauda, dar care, de fiecare cand se simte amenintat, apare strigand ca drepturile sale ca si cetatean nu sunt respectate. Cat de usor este sa incalci legea de atatea ori, dar, in momentul in care esti cercetat sau banuit, sa apelezi la drepturile garantate de un stat normal. De multe ori mi-as dori sa importam un pic de Bulgaria de acum cativa ani. Poate stiti despre ce e vorba, bulgarii aveau modalitatea lor eficienta de a rezolva situatii cu oameni de genul asta. Ce sa se mai complice cu cercetari, depozitii, martori, flagrant, procese lungi…Nu, lucrurile erau rezolvate de catre anumiti baieti, printr-o vizita pe care o faceau la omul respectiv acasa, doar ca nu mergeau in persoana, ci trimiteau un prieten bun, care arunca in aer casa ori masina. A nu se intelege din asta ca instig la asa ceva, insa doar am amintit una dintre modalitatile alese in anumite parti ale lumii. Ca sa nu amintesc modelul Rusia, ca acolo e deja clar.


Badea s-a prezentat absolut relaxat, pentru el, ca intotdeauna de altfel, lucrurile sunt clare. Rolul de one man show, la emisiunea sa de la Antena 3, il prinde de minune pentru ca nu exista un dialog, astfel sansele de a fi contrazis sunt nule. Riscul de a avea un asemenea format este acela ca ti se dezvolta ideea ca tot ce spui este ok, atat timp cat cifrele audientei o arata. Si atunci, reducand la absurd, este ca si cum ai trai in pestera o viata si, din cand in cand, mai iesi intre oameni. S-ar putea ca intalnirea cu oamenii fie sa-ti zdruncine universul, fie sa te lase impasibil, continuand sa crezi in continuare in ideile pe care ti le-ai format stand in pestera respectiva. Ei bine, Mircea Badea este in a doua situatie, pentru el totul este cum a gandit acasa, orice lucru nou nu vine decat sa intareasca ceea ce el deja stia. De fapt, nici nu are nevoie de informatii suplimentare, nu tine cont de ele decat in masura in care ii confirma ipoteza, restul nu conteaza.

Daca tot am vorbit despre doi invitati, sa-l evitam pe Ciutacu pentru ca modul sau afectat de a vorbi ma enerveaza la culme. Pot sa jur ca omul chiar are impresia ca este unul dintre formatorii de opinie din mediul televiziunilor, unul dintre cei a caror parere conteaza pentru cineva. Ei bine, Victor, imi pare rau sa te anunt, dar singurii oameni care ar putea tine cont de ideile tale sunt doar prietenii de la Antene, cei cu care te conversezi pe holurile televiziunilor voiculesciene. Si apropo, ca nu stiu daca ti-ai dat seama, dar prietenul tau, Mircea Badea, te considera ca facand parte din randul acelor “deontologi” la adresa carora se pronunta cu atata ironie.


Partea proasta a Sintezei zilei, atunci cand exista invitati, este ca domnul Stan nu are loc sa se desfasoare in plenitudinea fortelor sale. Pai cum sa va explic, dar emisiunea a durat mai mult decat de obicei, dat fiind subiectul pretins important. In tot acest timp, laptopul domnului Stan a stat deschis mereu, distinsul s-a tot uitat la ecranul acestuia, a mai aruncat doua-trei vorbe, dar nu a fost cel pe care il cunoastem si pe care il iubim atat de mult. Cred ca asemenea oameni deosebiti nu ar trebui limitati de prezenta altor oameni in jurul lor. Felix ar trebui sa ii asigure o televiziune doar a lui, cu spatiu de emisie non-stop, neintrerupt de reclame sau alte prostii. Dati-i doar o priza la care sa incarce laptopul si va asigur ca poate vorbi de dimineata pana tarziu in noapte si nu va veti plictisi, ba chiar amuzamentul va fi maxim. Singura conditie este sa dati televizorul pe Mute, spectacolul va fi desavarsit, Charlie Chaplin a fost un simplu amator pe langa acest profesionist al ecranului mic. Stiu ca Stan fara calculator este ca oxigenul fara hidrogen in apa, dar as fi absolut curios ce se intampla daca vreun baiat din platou ii scoate din greseala incarcatorul din priza si ramane fara curent. Laptopul, nu Stan. La ce sa se mai strambe el, la ce sa se mai incrunte, la ce sa mai hahaie isteric, la ce sa mai dirijeze, la ce sa mai sara de pe scaun, la ce sa-l mai interogheze pe Gadea? Si de aici se naste o alta problema, respectiv ce sens avea viata lui Stan inainte de inventarea laptopului? Oare mergea si el la serviciu, oare se ducea la terasa, cu baietii, oare isi plimba cainele in parc, oare mergea, oare manca, oare respira?


Acestea toate sunt intrebari la care poate nu vom afla raspunsul niciodata, dar la care va provoc sa-mi raspundeti pe pagina de comentarii. Castigatorul va fi decis de mine si nu va primi absolut nimic. Iata un concurs adevarat, ca si Sinteza Zilei din seara asta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu