joi, 12 martie 2009

07 Octombrie 2008 - Daca as fi Radu Moraru



Daca as fi Mircea Ionescu Quintus, batranul liberal, mi-ar fi absolut jena ca Vadim sa-mi rosteasca numele. Dar Vadim nu numai ca i-a rostit numele, dar se pare ca isi dezvaluie inca o data latura sa umanista astfel ca ii plange de mila acestui om, ajuns acum la o varsta respectabila.


Daca as fi Radu Moraru mi-ar fi absolut jena sa stau in aceeasi camera cu Vadim. Dar Moraru nu numai ca a stat in aceeasi camera, dar chiar l-a avut ca invitat pe tribun in emisiunea sa din seara aceasta. Nu stiu cum se face, dar ajung sa ma uit la Nasul numai cand sunt invitati niste oameni de toata rusinea. Precedenta cronica a fost despre prezenta lui Mitica Dragomir in platoul de la B1, cea de astazi vedeti si voi despre ce este.


Intr-adevar, Moraru a avut o serie de emisiuni cu un caracter asa-zis social, cea despre pretinsul fel in care sunt umflate artificial facturile de la gaze. Nu am scris nimic despre asta deoarece in primul rand nu ma intereseaza subiectul si in al doilea rand nu cred ca asta e locul in care sa discutam despre asa ceva. Plus ca este o evidenta, nu am nevoie de explicatii la televizor. In fine, am evitat sa scriu ceva despre subiect si am asteptat sa se termine. Iata ca s-a terminat. Si cu ce ma bucura pe mine Nasul in seara asta? Cu un invitat detestabil, care i-a determinat pe multi sa-l aleaga pe Iliescu numai pentru a-l respinge la alegerile din 2000, de altfel cazut in uitare si inlocuit de mult mai radicalul bufon Jiji Becali. Iata ca din cand in cand, individul evadeaza de la spitalul la care este internat si isi petrece serile in fata camerelor, la diverse emisiuni.


Dar cu acest, sa-i zicem, om nu am nimic in comun. Politica ma lasa rece, politicienii imi provoaca numai dezgust, va sfatuiesc din toata inima sa mergeti oriunde altundeva decat la alegeri. Dar ce ma dezgusta este Radu Moraru. Am citit de curand pe undeva, pe intinderea netului, ca ar face emisiuni la comanda. Chiar n-am de unde sa stiu daca este adevarat sau nu, insa, pe zi ce trece, pare tot mai real. Cum sa te pretinzi formator de opinie, jurnalist serios si sa stai o seara intreaga in fata unor asemenea oameni, cu care, culmea, sa porti un asa-zis dialog referitor la viata politica si sociala din tara asta? Chiar sunt curios, daca v-ati intalni cu Vadim la o cafea, ati incepe o discutie cu el sau v-ati muta pur si simplu la alta masa? Eu spun sigur ca daca ar poposi din greseala la masa la care ma aflu (nu e posibil asa ceva, fantazez), as schimba cafeneaua.


Si-atunci sper ca intelegeti parerea din ce in ce mai proasta pe care mi-o dezvolt fata de Moraru. Ce-l impinge pe el sa recicleze niste “am uitat de existenta lor”? Vin alegerile si spatiul publicitar se plateste bine in perioada asta? Parca tot pe net citisem ca Nasul are o situatie financiara destul de buna, n-are nevoie de asa ceva. Pornim de la premisa ca isi realizeaza singur emisiunile si ca decide de capul lui pe cine sa cheme in fiecare seara. Daca acceptam ca valabila aceasta presupunere, atunci nu vad alt motiv decat dorinta sa de a-si mai umple cardul.


Sau poate ca in avantul sau socialist din ultima perioada, Moraru a inceput sa rezoneze la temele clasice ale Nebun…Tribunului, respectiv “guvernul e incapabil”, “ungurii ne pandesc pentru a ne fura tara” si alte asemenea. Sa inteleg atunci ca din convingere il cheama pe individ la emisiunea sa? Chiar exista oameni intregi la minte care cred spusele mascariciului de Vadim? Su mai bine zis, chiar exista oameni intregi la minte care cred spusele vreunui politician din tara asta sau de aiurea?


Sincer acum, mai lasati-i naibii de pretinsi oameni din politica romaneasca si vedeti-va de treaba, uitati-va linistiti pe Travel Channel, pe Discovery, pe Science sau chiar pe Cartoon Network. Atata timp cat la emisiuni pretins serioase, asa cum este Nasul, apar seara de seara personaje dubioase, mincinoase, halucinante, iesite din lumea normala, vreti ca cineva sa se mai uite? Chiar, Radule, audienta ta merge bine? Cred ca merge, din moment ce inca apari pe B1 dupa atata timp, iar vocea ta e considerata una importanta in lumea asta, a realizatorilor de emisiuni pe la televiziunile noastre.


Daca inca mai simtiti nevoia sa vedeti show-uri de genul asta, va propun sa va luati prietena/prietenul/sotia/sotul/copiii/prietenii si sa va desprindeti de televizor, sa iesiti la un film, la un teatru sau pur si simplu la un suc. O sa vedeti ca in parc e inca placut si ca prietenii nu va considera idiot, precum ne considera oamenii astia de apar pe la posturile tv.

Daca as fi Radu Moraru, mi-ar fi jena.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu