joi, 12 martie 2009

23 Octombrie 2008 - Basescu si foametea mondiala



Emisiunea din seara asta a incercat sa ne atinga latura sensibila a sufletului, prezentandu-ne fotografii celebre realizate in Africa , stiti genul, acelea cu oameni ce mor de foame.


Sa fie clar, nu am nimic impotriva acestui lucru si sunt convins ca problema este atat reala, cat si foarte importanta. Exista o gramada de documentare, stiri, filme si asa mai departe, sper ca oricine dintre noi este constient de ce se intampla acolo, pe cat de constient poti fi de la distanta asta. Insa ce nu mi-a placut este in primul rand ca s-a pornit de la o afirmatie a tatucului Ion Iliescu, si anume “Vine foametea!”. De ce sa ne apucam sa dezbatem o afirmatie imbecila rostita de cel care a pus frana acestei tari timp de multi, multi ani? Dupa mine, daca nu poate fi pedepsit pentru ce a facut contra noastra, singurul lucru acceptabil ce se poate face in ceea ce-l priveste este uitarea, uitarea deplina. Din partea mea, n-are decat sa mearga si sa-si predice ideile in fata poporului vietnamez, sa spunem, important este sa ramana acolo si sa nu-i mai vad fata sau sa-i ascult cuvintele vreodata. Asa ca, din punctul meu de vedere, orice ar spune acest om nu merita decat sa fie ignorat, nebagat in seama, lasat in plata Domnului, ca si asa este el prieten bun cu cel mentionat.


Bun, sa zicem ca accept pentru ultima data sa comentez ce a spus acest individ. Din pacate, nu cunosc contextul in care a rostit cuvintele si cei de la Sinteza Zilei nu s-au obosit sa redea intregul pasaj, ci doar aceasta propozitie. Sa presupunem ca trebuie interpretata asa cum au facut Gadea si compania. De unde pana unde discutia, subiectul? De unde pana unde s-au trezit si si-au adus aminte ca in Africa mor oameni de foame? Se stie de prea mult timp acest lucru si, brutal de sincer sa fiu, nici nu stiu exact cum i-as putea eu ajuta pe cei de acolo. Da, stiu ca pot dona niste bani, dar intotdeauna discutiile astea au o tenta de invinovatire a societatilor civilizate care, in opinia lor, ar fi vinovate de ce se intampla. Poate par cinic, subiectul oricum mi se pare greu de abordat in acest context, dar cateodata oamenii se mai ajuta si singuri. Si nu as vrea sa trec peste faptul ca unele tari chiar nu sunt asa sarace, au anumite resurse foarte valoroase, din pacate acestea aflandu-se in mainile catorva dictatori care au ajuns la putere in felurile cunoscute. As zice totusi sa lasam aceasta latura a discutiei intrucat am spus-o, nu e locul.


Sa ne intoarcem la continuarea emisiunii de la Antena 3, din aceasta seara. Fara o legatura pe care eu s-o inteleg, Gadea ne-a mai prezentat niste cazuri intamplate pe la noi prin batatura, respectiv intamplarea petrecuta unor politisti romani, ce au urmarit si au tras catre niste indivizi care nu au oprit la semnalul acestora. Stiu, n-are nici o legatura cu foametea mondiala, dar probabil da bine. Si spun asta intrucat cei de la Sinteza Zilei au genul asta de discurs, ce tara nenorocita avem, cat mi-e rusine aici, uite ce intamplari au loc la noi, uite ce marlani traiesc in Romania . Da, sunt de acord ca asa este, da, se intampla toate astea, da, concluzia logica este ca traim intr-o tara idioata, manelistica, vorba lui Badea. Dar eu unul m-am cam plictisit de genul asta de discurs. Stiti cum se intampla de obicei, sesizam o problema generala, cu totii cadem de acord ca e o problema, dar la un moment dat cand vedem ca nimic nu se schimba, devine obositor si plictisitor sa mai tot discutam despre asta. Singura solutie este sa iti dai seama ca ceva nu e in regula si sa actionezi de unul singur. Nu-ti place ca e mizerie, arunca si tu la cos hartia aia. Nu mai suporti claxoanele in trafic, pai pune mana si inghite-ti claxonul, nu-l mai apasa, uita de el. Si asa mai departe…Oricum nu exista initiative care sa fie urmate de toata lumea asa ca singura solutie la indemana este sa te comporti asa cum ti-ar placea sa se comporte toti in jurul tau, iar pe restul da-i in…n-o sa-i schimbi tu niciodata.


Ca sa revin la emisiune, pentru ca am deviat un pic, nu pricep ce legatura ar avea imagini din Africa , filmulete de pe youtube cu politisti romani, procesul lui Ceausescu si salariile de la nu stiu ce regie a statului roman. Iar la toate astea titlul este acea sentinta a lui Iliescu, cea cu foametea. Voua nu va pare ceva haotic aici? Atentie, domnu’ Gadea, atentie, ce vrei, domnule, sa spui in seara asta? Care ar fi ideea pe care noi, cei care ne uitam ca fraierii, ar trebui s-o pricepem? Stiti ca normal este sa te uiti la vreo emisiune si, in cazul fericit, sa ramai cu ceva in cap, o concluzie, o morala, ceva. Dar nu, se pare lipsa binecunoscutului mascarici de servici, la domnul Stan ma refer, of course, afecteaza calitatea Sintezei. Pai daca era dansul prezent, daca nu batea apa-n piua, daca nu ne arata cinci sute de milioane de filmulete de pe youtube, trilulilu si alte alea, mare minune era. Si pe langa asta nici nu mai era nevoie sa tragem vreo concluzie de capul nostru, ne-o furniza stimabilul pe tava. Si care ar fi putut fi singura concluzie potrivita oricarei situatii, oricarei intamplari nefericite, chiar si foametei mondiale? Nu banuiti? Inseamna ca nu prea raspundeti prezent la ora 10 seara, cand incepe Sinteza Zilei. Atunci va spun eu si sper sa retineti o data pentru totdeauna: Basescu, domnule. Cum, va veti intreba inocenti, Basescu e de vina pentru foametea mondiala? Hmm, normal ca da. Pai de ce? Asta e chiar culmea, n-am stabilit clar ca Basescu e de vina pentru orice? Sunteti atenti sau citit pe sarite? Am scris cateva randuri mai sus, asta e axioma lui Stan. N-ati invatat asa ceva la geometria de-a saptea? Asta e, uite ca niciodata nu e prea tarziu sa inveti.

Dar stiti ce mi se pare cu adevarat surprinzator? Stiu ca nu stiti, dar de asta cititi cronica asta, ca sa aflati. Surprinzator mi se pare ca, desi musiu Stan nu a fost prezent la emisiunea din seara asta, tot despre domnia sa am discutat. Si, de asemenea, desi Valerian nu a fost in fata noastra si, in consecinta nici despre Basescu nu s-a vorbit prea mult, concluzia pe care eu am tras-o dupa o ora de privit si ceva mai putin de scris a fost legata tot de presedinte, si anume ca el e de vina pentru tot. Iar chestia imi da atat fiori, cat si idei. Despre fiori nu detaliez, stiu ca nu va intereseaza, in schimb ideea o voi impartasi, fie ca vreti, fie ca nu. Deci, in premiera, o idee care ar rezolva perfect problemele metafizice ale domnilor Gadea, Cristoiu si Stan. Fiecare emisiune ar trebui sa se desfasoare astfel: cei trei apar in fata noastra, domnul Gadea isi drege glasul, intervine domnul Stan si, pe un ton absolut solemn, declara “Basescu e de vina”. Pe fundal curg informatiile referitoare la echipa de emisie, din boxele laptopului se aude un mars funebru, iar noi ne uitam ca prostii. Si gata. A fost bine, domnu’ Gadea?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu