joi, 12 martie 2009

22 Septembrie 2008 - La Constanta



Ernest is back! Tradati in dragoste is back! Lume, lume, circul autentic al vietii is back!


De data aceasta, emisiunea a mers in urmarire la malul marii. Negre, ca asta e in recuzita. Romantic ati putea crede… A si fost ceva romantism in plimbarile lungi pe care invinuita le purta pe malul marii cu amantul. Cum topaia caprioara din stabilopod in stabilopod, cum se alinta ea la bratul individului, frumos, iubire in direct. Ma rog, impricinata nu stia ca e “trasa pe caseta”, poate de aici si naturaletea.


Apropo de asta, exista foarte multe voci care sustin ca Tradati in dragoste e un fals, ca totul e regizat. Ba chiar am auzit pe cineva care are un prieten care stie pe altcineva care a participat la emisiune pentru cateva sute de euro. Daca aveti idee, comparati emisiunea de pe Prima cu cea concurenta, de pe Antena 1. Daca v-ati uitat vreodata la cea din urma, sper ca ati realizat ca e jenanta. Nu numai ca se vede de la o posta ca totul e regizat, dar protagonistii nici macar nu-si dau silinta sa para reali. Si la toate astea se adauga un scenariu slab, slab de tot. In schimb, tinand cont de scopul acestui gen de emisiuni, de publicul tinta, trebuie sa recunosc fara sa ezit ca Ernest si cei de la Tradati fac o treaba net superioara. Macar impresia de veridic se pastreaza, in mod clar se vede ca scenariul e foarte bine lucrat, asta daca e regizat, asa cum se pretinde.

Revenind la editia din seara de 22 septembrie, citez din Ernest: “e trist sa iubesti, fara sa fii rasplatit pe masura”. Protagonistul, un domn distins de vreo 35 de ani, genul de muncitor in constructii, avea o problema cu iubita sa, o deosebita domnisoara in varsta de aproximativ 25. Omul nostru era foarte trist intrucat, din cauza programului incarcat, nu avea timp sa o supravegheze asa cum trebuie. Sesizati umorul spontan, femeile trebuie supravegheate in mod constant, n-ai cum sa le scapi din mana ca pleaca dupa alti Don Juani.


In fine, urmeaza obisnuita supraveghere, in timpul careia se constata ca un mascul feroce, imbracat dupa ultimul trend de la Vascautii din Deal, o “distra” pe domnisoara. Si ce urmeaza, normal, punctul culminant al emisiunii, confruntarea. Cuvantul asta este atat de des folosit la genul asta de emisiuni ca deja ma sperii cand il aud, a dobandit o conotatie negativa numai asociat cu acest moment al emisiunilor cu inselati.


Strada a fost martora infruntarii dintre cei doi masculi alfa, sub privirile femelei trofeu. Ce dialog ar putea avea loc intre cei trei, cam ce credeti? Bip bip…de ce ai facut asta…bip bip…sa te duci cu el…bip bip…tu nu te baga..biiiiip…Asta e emisiunea, asta e formatul.


Trebuie sa pornim de la premisa clara ca aici comentam emisiuni tinand cont in primul rand de tinta lor, de ce anume vor ele sa realizeze. Daca pornim de la acest lucru, Tradati in dragoste este un etalon pe piata. Nu numai ca este prima emisiune de acest gen, dar concurenta, am explicat deja, este jalnica. De cativa ani buni ma uit la Ernest si observ ca in continuare se descurca la fel de bine pe partea asta de piata. Singurul lucru pe care as vrea sa-l remarc este, ca si in cazul Cronicii carcotasilor, ca dupa un numar de sezoane, audienta s-ar putea plictisi de acelasi format. Dar peste toate astea, apreciez inca o data impresia de autentic din emsiunea lui Ernest de la Prima TV.


PS: Desi nu obisnuiesc sa introduc post-scriptum, am simtit nevoia sa o fac intrucat imediat dupa ce s-a terminat Tradati in dragoste, am schimbat la concurenta, pe Antena 1. Nu mai adaug nimic fata de ce am spus, ramane cum am vorbit.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu